The Rose Garden

Position Statement

The context in which we surround ourselves plays an important role in the development and representation of society. However, how does one create an architectural structure that enables a submersion into this context without distraction? To explore this notion, I have chosen to represent the ever-developing industrial context of Footscray.

A form of industrialisation easily visible form the Rose Garden site is the Maribyrnong River which is framed by the shipping containers that make up the port. These two features are highly representative of the industrial past, present and future of Footscray. Therefore, I have mirrored these notions in my pavilion, creating components that reflect the form and nature of the shipping container. The components are rectangular and are situated on a track system, being reflective of the mobility of the train and bike trail along the Maribyrnong River. The track system is lightweight and easily manoeuvrable, allowing for both an expansion of real estate and reconfiguration of spaces. Regardless of its configuration, the pavilion frames the river side, prompting occupants to continuously reflect upon the river side and its industrial heritage. For example, when there are two outdoor events taking place at the art centre, the pavilion provides the opportunity to expand sheltered space along the gallery, therefore essentially creating two pavilions. As a masterplan proposal, the two gallery walls framed by the stairs can be replaced with glass doors, allowing for an interrelation between the two spaces.

Further representing the industrialisation of Footscray, the pavilion is expressed through lightweight materials composed of glass and steel. The combination of these materials creates an ethereal aesthetic, one which allows the pavilion blend seamlessly into its surroundings rather than distract, promoting an overall lightness and transparency. The material lightness of the pavilion invites the historical and in particular, industrial context of Footscray to fuse with the design, thereby acknowledging and framing the surroundings as part of the pavilion experience. Inside and outside spaces are seamlessly integrated through material choices, inviting occupants to transition through an industrial and light sensory journey.

Expanding on the notion of flexibility, both the static and moveable elements of the pavilion contain an adjustable and flexible lighting track system, allowing light to emanate from the pavilion regardless of its configuration. This aims to draw visitors into the pavilion, allowing them to explore the industrialisation of Footscray in both daytime and night-time.

Therefore, through material lightness and a flexibility of spaces, the pavilion aims to capture and represent Footscray and its ever-developing industrial legacy.

This project was completed as part of the Monash University, Rose Garden studio directed by Andrew Simpson.